Spiseforstyrrelser

Spiseforstyrrelser kan antage mange former. Fra fastgroede uhensigtsmæssige vaner eller periodisk overspisning til de mere konstante tilstande bullimi og anoreksi.

Bulimi har alvorlige følger for både fysik, arbejde og fritid. Den er forbundet med stor skamfølelse, som tærer på selvværd og gør det vanskeligt at søge hjælp. Anoreksiens psykiske oplevelser er anderledes, men symptomerne er ligeledes alvorlige, og de kan i større grad være direkte livstruende.

Det er dog sjældent at spiseforstyrrelser alene kan relateres til vanemæssige mønstre. Spiseforstyrrelser viser sig ofte, at være reaktioner på bevidste og ubevidste konflikter relateret til kærlighed, vrede, sorg og frygt. Følelserne frustrerer oftest mest, når vi er alene, og de holdes på afstand ved at spise eller sulte.

                               

Modellen viser at spiseforstyrrelsen drives af angst for følelser relateret til uretfærdighed, tab og ensomhed. Den viser at tidligere erfaringer har medført, at vrede, sorg og frygt bliver undertrygt af angst og skam. Smerte og tomhed, som følger af, at følelserne holdes på afstand, fyldes med spisning eller holdes nede med streng krops- og vægtkontrol.

I Intensiv Psykodynamisk Korttidsterapi arbejdes med at rumme følelsesmæssige oplevelser, som hidtil har været undgået eller kontrolleret væk. Målet er, at dine følelser opleves med accept, nysgerrighed og omsorg, så din spisning - kontrolleret eller for meget - ikke tager dine følelser, vilje og krop som gidsler.

Jeg har arbejdet med Intensiv Psykodynamisk Korttidsterapi Terapi i mere end ti år, og jeg kan som autoriseret psykolog tilbyde dig både erfaring og engagement i trygge rammer centralt i Århus C.