Angst

Kun kort ventetid - du kan se mine træffetider her, men du er også velkommen til at prøve at ringe med det samme på

Telefon 22 64 03 64

Send SMS

Sender du en mail, en sms eller indtaler besked, svarer jeg med det samme eller i løbet af 24 timer. 

Et angstbehandlings forløb varer typisk fra 2 - 20 konsultationer, og du kan forvente fortsat efterfølgende bedring.

Om Angst

Angst er ikke en følelse, frygt er en følelse, mens angst er et kropsligt signal om, at følelsesmæssige konflikter er på vej. Følelser aktiverer kroppen, mens angst bremser eller endda lammer. Angst er ikke en tanke, den er en fysisk ubehagelig oplevelse, som synes at varsle fare, og som får tanker om social afvisning og andre katastrofer til at virke reelle.

Angst kan få de de store muskler til at spænde op, den kan påvirke den glatte muskulatur i hjerte og tarme, eller den kan give sanse og tankeforstyrrelser som tunnelsyn og forvirring. Frygt er en kortvarig og sund aktivering af kroppen, mens angst har en bremsende effekt på kroppen og svækker immunforsvar og indre organer.

Frygt har en ydre årsag for eksempel højder, vrede ansigter, store stribede katte og uvejr. Når vi føler frygt øges blodstrømmen til de store muskler, vi er parate til kamp eller flugt, og handling er mulig. Angst er uden klar årsag, den kommer indefra, og angsten skaber afstand mellem dig og dine følelser.

I betydningsfulde situationer er følelser som vrede, glæde, sorg eller frygt blevet gentagent overset eller misbilliget, og vi har lært at mærke angst for dem, allerede før følelserne bliver bevidste. Dyr er bange for at blive spist, mens mennesker er angste for følelser, der ikke accepteres i flokken eller familien. Blotter vi vores følelser, kan vi blive afvist, og uden andres beskyttelse bliver vi spist. For at holde angsten nede, har vi lært os forsvarsmekanismer, der kan være hjælpsomme i nogle situationer, men som kan give store og især relationelle problemer, hvis vi ikke er bevidste om, hvor, hvornår og hvordan vi bruger dem.

Angst kan sikre, at vi overlever, for vi har brug for at høre til. Men angstens signaler kan stamme fra tider og erfaringer, som ikke gavner vores overlevelse i nuværende situationer - det har vi bare ikke opdaget.

Hendrix & Hunt (2006) siger:
Loven om overlevelse siger, at når vores forældre misbilliger noget, lærer vi selv at misbillige det. Den del af os, som de ikke vil, bliver farlig for os - vi frygter, de forlader os, og det føles som døden. I løbet af opvæksten foretager vi alle en række oftest ubevidste ofre for at beholde deres kærlighed og “overleve”. Derfor kommer ikke alle vores medfødte karaktertræk, tendenser og talenter med ind i voksenalderen sammen med os. Det vi efterlader af os selv bliver ladet med angst og ikke en del af vores “modenhed”.

Intensive Short Term Dynamic Psychotherapy (ISTDP) er en terapiform, der ikke forsøger at gøre dig immun overfor angstens signaler. I ISTDP er angst ikke problemet, for angst har til formål at skjule problemet - problemet med at følelser opleves som værdiløse og farlige.

I ISTDP arbejdes med at lytte til angsten uden angst, at være opmærksom på angsten og at lære at regulere den. ISTDP handler om at blive bevidst om og rumme energien i alle følelser - også de misbilligede og forviste. Og vigtigst: at udtrykke følelser på en måde så de fører til selvværd og samvær istedet for skam og isolation.

Kontakt mig på telefon 22 64 03 64 eller Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.