Angst

Kun kort ventetid - du kan se mine træffetider her, men du er også velkommen til at prøve at ringe med det samme på

Telefon 22 64 03 64

Send SMS

Sender du en mail, en sms eller indtaler besked, svarer jeg med det samme eller i løbet af 24 timer. 

Et angstbehandlings forløb varer typisk fra 2 - 20 konsultationer, og du kan forvente fortsat efterfølgende bedring.

Om Angst

Angst er ikke en følelse, frygt er en følelse, mens angst er et kropsligt signal om, at følelsesmæssige konflikter er på vej. Følelser aktiverer kroppen, mens angst bremser eller endda lammer. Angst er ikke en tanke, den er en fysisk ubehagelig oplevelse, som synes at varsle fare, og som får tanker om social afvisning og andre katastrofer til at virke reelle.

Frygt har en ydre årsag for eksempel højder, store hjørnetænder og uvejr. Når vi føler frygt øges blodstrømmen til de store muskler, vi er parate til kamp eller flugt, og handling er mulig. Angst er uden klar årsag, den kommer indefra, og angsten skaber afstand mellem dig og dine følelser.

Angst kan få de de store muskler til at spænde op, den kan virke igennem de indre organer, eller den kan give sanse og tankeforstyrrelser som tunnelsyn og forvirring. Frygt er en kortvarig og sund aktivering af kroppen, mens angst har en bremsende effekt på kroppen og stresser muskler,  immunforsvar og indre organer.

I betydningsfulde situationer er følelser som vrede, glæde, sorg eller frygt blevet misbilliget, og vi har lært at lægge et låg af angst på dem. Dyr er bange for at blive spist, mens mennesker er angste for følelser, der ikke accepteres i flokken eller familien. Blotter vi vores følelser, kan vi blive afvist, og uden andres beskyttelse bliver vi spist. For at holde angsten nede, har vi lært os forsvarsmekanismer, der kan være hjælpsomme i nogle situationer, men som kan give store og især relationelle problemer, hvis vi ikke er bevidste om, hvor, hvornår og hvordan vi bruger dem.

Angst kan sikre, at vi overlever, for vi har brug for at høre til. Men angstens signaler kan stamme fra tider og erfaringer, som ikke gavner vores overlevelse i nuværende situationer - det har vi bare ikke opdaget.

Når vores forældre misbilliger vores følelser, lærer vi selv at misbillige vores følelser. Vores følelser bliver farlige for os - vi frygter at blive forladt, og det føles som døden. I løbet af opvæksten foretager vi en række oftest ubevidste valg for at beholde andres kærlighed og overleve. Dermed kommer ikke alle vores følelser og talenter med os ind i voksenlivet. De følelser, vi har efterladt, er ladet med angst, og kan derfor ikke rummes i vores modenhed. 

Intensive Short Term Dynamic Psychotherapy (ISTDP) er en terapiform, hvor du at lærer at forstå angstens signaler. Angst er ikke problemet, angst har til formål at skjule problemet - at følelser opleves som misbilligede og farlige.

I ISTDP arbejdes med at forstå angsten uden angst, at være opmærksom på angsten og at lære at regulere den, for du kan ikke regulere noget som du forsøger at ignorere. ISTDP handler om at blive bevidst om og rumme alle følelser - også de misbilligede og forviste. Og vigtigst: at udtrykke følelser adaptivt, så de fører til selvværd og samvær i stedet for skam og isolation.

Kontakt mig på telefon 22 64 03 64 eller This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.